Płatki jaglane powstają poprzez zgniecenie ziaren prosa. Cechują się chrupką strukturą. Idealnie nadają się do spożywania z mlekiem, w postaci jaglanki, z jogurtem czy z ulubionymi owocami.
Właściwości:
Płatki jaglane powstają z prosa i dzięki temu nie zawierają glutenu. Dzięki ich właściwościom można cieszyć się korzystnym wpływem na układ nerwowy (poprawa koncentracji, zmniejszenie zmęczenia czy bezsenności) czy układ pokarmowy (pomagają w przypadku zaparć). Oprócz dużej ilości witaminy B, która wspiera, znajdziemy w nich także witaminę E, która przeciwdziała starzeniu.
Zastosowanie:
Płatki jaglane sprawdzą się doskonale na śniadanie w postaci jaglanki z mlekiem lub wodą. Stanowią również świetny dodatek do jogurtu. Mogą być zdrowym zamiennikiem panierki do mięs i ryb. Idealnie nadadzą się jako baza do zdrowych batoników.
Wyprodukowano w Polsce
Wartości odżywcze (na 100g):
Wartość energetyczna 346 kcal
Tłuszcz 2,9 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 71,6 g
W tym cukry 0,1 g
Błonnik 3,2 g
Białko 10,5 g
Sól 0,01 g