Płatki gryczane 500g MŁYN KOPYTOWA
Płatki gryczane jasne powstają ze zgniecionych ziaren gryki jasnej. Gryka jest bardzo wartościowa pod względem odżywczym i dietetycznym, dlatego jest podstawą dla wielu produktów.
Indeks: 5901549936483
Siemię lniane dzieli się na dwie kategorie: brązowe i złote. Siemię brązowe znane jest od tysięcy lat i pochodzi z Bliskiego Wschodu. Siemię lniane złote jest mniej spotykane od brązowego, ale za to jest smaczniejsze i zdrowsze od swojego "bliźniaka".
Właściwości: siemię słynie z właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim działa świetnie osłonowo i regulująco na błonę śluzową naszego układu pokarmowego. Siemię jest dobrym suplementem podczas diety odchudzającej. Siemię lniane ma także dużą zawartość błonnika, dlatego nie powinno się od razu dużo spożywać tego ziarna. Dzięki kwasom nienasyconym, które są w siemieniu, ziarno to zapobiega stanom zapalnym, ponadto zwiększy odporność. W różnych rejonach Polski siemię lniane stosuje się również jako okład na rany (zawinięty wcześniej w np. ścierkę) oraz kontuzje.
Zastosowanie: siemię lniane należy zmielić. Można zalewać i pić napar, nawet z dodatkiem np. truskawek. Można także dodawać do wypieków. Siemię lniane świetnie funkcjonuje jako dodatek do ryb, sosów, zup.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 461 kcal
Tłuszcz 31 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 3 g
Węglowodany 2 g
W tym cukry 1,6 g
Błonnik 18 g
Białko 24 g
Sól 0,2 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Siemię lniane dzieli się na dwie kategorie: brązowe i złote. Siemię brązowe znane jest od tysięcy lat i pochodzi z Bliskiego Wschodu. Siemię lniane złote jest mniej spotykane od brązowego, ale za to jest smaczniejsze i zdrowsze od swojego "bliźniaka".
Płatki gryczane jasne powstają ze zgniecionych ziaren gryki jasnej. Gryka jest bardzo wartościowa pod względem odżywczym i dietetycznym, dlatego jest podstawą dla wielu produktów.
Płatki owsiane ekologiczne to bardzo popularny przysmak w naszym kraju. Można je łączyć z wieloma produktami, są bardzo popularne w przypadku wszelakich diet lub dań, które są lekkie. Nie jest tajemnicą, że spożywanie płatków owsianych ma pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego.
Nasiona lnu można używać w całości dodając np. do wypieków lub mielić przed spożyciem.
Płatki owsiane to bardzo popularny przysmak w naszym kraju. Można je łączyć z wieloma produktami, są bardzo popularne w przypadku wszelakich diet lub dań, które są lekkie. Nie jest tajemnicą, że spożywanie płatków owsianych ma bardzo pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego.
Całość jest źródłem łatwo przyswajalnych witamin oraz składników mineralnych. Zawiera dużo błonnika, witamin, a ich połączenie z mlekiem lub jogurtem wzbogaca posiłek w wapń. Płatki zbożowe to także źródło błonnika, który pozytywnie wpływa na zrównoważenie i regenerację flory jelitowej.
Otręby te są produktem przemiału pszenicy orkisz. Znajdziemy w nich błonnik, który jest bardzo mocno przyswajalny, co sprawia że jest to produkt, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Ten gatunek otrębów jest znany z bardzo korzystnego działania na organizm, bardzo często korzysta się z niego w kuchni.
Orkisz to gatunek zboża należący do rodzaju pszenica. Chrupiący orkisz stanowi wspaniały dodatek do musli, mleka czy jogurtów. Idealny również jako sycąca i zdrowa przekąska.
Kasza jaglana (proso) ekspandowana (do chrupania) stanowi wspaniały dodatek do musli, mleka oraz jogurtów, także jako przekąska w ciągu dnia.
Len brązowy to zdrowy dodatek do musli, płatków, zup, pieczywa. Całe nasiona lnu ułatwiają trawienie, a mielone wspomagają leczenie dróg oddechowych, moczowych, wrzodów.
Chrupki z pełnych ziaren gryki to świetny dodatek do jogurtu czy mleka, mogą stanowić też samodzielną przekąskę.
Len brązowy to zdrowy dodatek do musli, płatków, zup, pieczywa. Całe nasiona lnu ułatwiają trawienie, a mielone wspomagają leczenie dróg oddechowych, moczowych, wrzodów.
Płatki są świetnym produktem na śniadanie, bogate w błonnik, magnez
Otręby żytnie to produkt, który zawiera najwięcej magnezu i potasu z całej rodziny otrębów. To sprawia, że jest to doskonały element diety dla osób z problemami z nadciśnieniem czy chorobami serca. Są także polecane osobom, które chcą się odchudzać i dopiero zaczynają z dietą. Otręby te bowiem pęcznieją po zjedzeniu, co sprawia, że uczucie głodu jest mniejsze.
Płatki jaglane powstają poprzez zgniecenie ziaren prosa. Cechują się chrupką strukturą. Idealnie nadają się do spożywania z mlekiem, w postaci jaglanki, z jogurtem czy z ulubionymi owocami.