Opinie o Nas
Olejek eteryczny szałwiowy

Olejek mandarynka - właściwości

Ze względu na liczne właściwości lecznicze, olejek mandarynkowy jest chętnie stosowany w aromaterapii i kosmetyce. Zalecany jest do pielęgnacji skóry trądzikowej i dojrzałej, ponieważ wspomaga gojenie ran i działa ściągająco. Nadaje skórze blask i witalność, a regularnie stosowany pomaga dogłębnie ją odżywić i nawilżyć.

Olejek mandarynkowy można z powodzeniem stosować w formie dodatku do ulubionych kremów i maseczek do twarzy. Ponadto, olejek mandarynkowy na włosy wpływa korzystnie na ich witalność i wzrost. Dodany do szamponu lub odżywki pomaga zregenerować cebulki włosów, oczyścić skórę głowy i poprawić mikrokrążenie. Dodatkowo, pozwoli zwalczyć nadmierne przetłuszczanie włosów i nadaje się do pielęgnacji skóry głowy u osób walczących z łupieżem.

Olejek mandarynkowy nie nadaje się do spożywania, ponieważ może powodować oparzenia delikatnych błon śluzowych. Należy nakładać go na skórę w formie rozpuszczonej, na przykład w wodzie lub oleju nośnikowym.

Pochodzenie surowca:  Drzewo mandarynkowe uprawiane jest w całej strefie tropikalnej i subtropikalnej. Historycznie roślina wywodzi się z Południowych Chin.

INCI: Citrus Reticulata Peel Oil

Działanie: orzeźwiające, ułatwiające zasypianie, relaksujące

Zapach: słodki, cytrusowy

Kolor: żółtobrązowy lub pomarańczowobrązowy

Nuta: głowy

Zalecana aplikacja: do masażu, do inhalacji, do kąpieli, w dyfuzorze

Przeciwwskazania: Może podrażniać skórę wrażliwą. Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią. Ma działanie fotouczulające, dlatego po aplikacji nie należy wystawiać skóry na działanie promieni słonecznych.

Pasuje do niego olejek: bazylia, cytryna, limonka, mięta zielona

5907678401083
290 Przedmioty

Zobacz także

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Product added to compare.