Opinie o Nas
Olejek eteryczny szałwiowy

Olejek cytryna - właściwości

Olejek cytrynowy znajdzie swoje zastosowanie przede wszystkim na skórę dotkniętą takimi problemami, jak trądzik, nadmierne przetłuszczanie, popękane naczynka, przebarwienia czy rozszerzone pory. Zawarte w nim substancje zlikwidują bakterie i złagodzą stany zapalne, a także wyregulują pracę gruczołów łojowych, delikatnie ściągną pory, odświeżą cerę i rozjaśnią przebarwienia, wyrównując koloryt skóry. Olejek można rozcieńczać w wodzie lub w drogeryjnych kosmetykach i aplikować go na skórę w formie toniku, kremu lub serum. Warto wykorzystać go także w pielęgnacji rozdwajających się paznokci i suchych skórek oraz przy mocno przetłuszczających się włosach.

W przypadku infekcji, przeziębienia, kaszlu, zapalenia gardła oraz jamy ustnej najlepiej sprawdzą się inhalacje, gorące kąpiele i płukanki. Kilka kropel olejku w połączeniu z połową szklanki ciepłej wody stworzy naturalny środek antyseptyczny i bakteriobójczy, który ukoi ból i złagodzi stan zapalny wywołany przez bakterie. Olejek docenią także gospodynie domowe, gdyż pozwoli stworzyć ekologiczne środki czyszczące do blatów i podłóg, a także odświeżające i dezynfekujące powietrze spraye zapachowe. Można z powodzeniem sięgać po niego również w celu odstraszenia owadów i

Olejek jest wykorzystywany w aromaterapii w celu poprawy ogólnego samopoczucia, pobudzenia, relaksu, zwiększenia koncentracji, złagodzenia emocji, objawów depresji, przygnębienia, a nawet strachu. Wystarczy dodać kilka kropli cytrynowej esencji do kąpieli lub zaaplikować je do kominka zapachowego czy nawilżacza powietrza. Rozpylany w pomieszczeniach olejek zwiększy jednocześnie odporność organizmu, usprawni krążenie i ochroni nas przed chorobami dróg oddechowych, przeziębieniami i infekcjami. Pomoże także wyciszyć się, efektowniej odpoczywać i zmniejszyć bóle migrenowe. Można dodawać olejek cytrynowy również do oleju bazowego i wykonywać z ich pomocą głęboko relaksujący i pobudzający masaż.

Pochodzenie surowca: Pochodzenie cytryn nie jest znane. Podejrzewa się, że pochodzi z Indii, Włoch lub Chin.

INCI: Citrus Limon Peel Oil

Działanie: oczyszczające, pobudzające, relaksujące

Zapach: silny zapach skórki cytrynowej

Kolor: jasnożółty do żółtozielonego

Nuta: głowy

Zalecana aplikacja: do masażu, do kąpieli, w dyfuzorze, do inhalacji

Przeciwwskazania: Może podrażniać skórę wrażliwą. Przy pierwszym użyciu należy wykonać test miejscowy. Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią. Ma działanie fotouczulające, dlatego po aplikacji nie należy wystawiać skóry na działanie promieni słonecznych.

Pasuje do niego olejek: cytronella, grejpfrut, pichtowy, wintergreen

5907678401045
343 Przedmioty

Zobacz także

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Product added to compare.