Urzet barwierski (Isatis tinctoria) – roślina należąca do rodziny kapustnych. Wszystkie części tej rośliny są wykorzystywane w zielarstwie. Mocno pobudza organizm do walki z bakteriami, wirusami i grzybami. Zwiększa liczebność komórek odpornościowych.
Korzeń urzetu barwierskiego obfituje we flawonoidy wykazujące działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zawiera także składniki wpływające na wzrost produkcji limfocytów. Urzet wzmacnia zatem naturalne mechanizmy obronne organizmu. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest on również środkiem regulującym temperaturę ciała. Co ciekawe, dawniej z jego liści pozyskiwało się niebieski barwnik, zwany indygo. Stosowanie preparatów z urzetu zaleca się w okresach narażenia na infekcje oraz u osób z obniżoną odpornością.
Właściwości prozdrowotne:
-wspiera pracę układu odpornościowego
-działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo
-pobudza produkcję limfocytów w śledzionie
Skład:
Korzeń cięty urzetu barwierskiego 100%
Kraj pochodzenia:
Polska
Zalecany sposób użycia:
Odwar: 10-30 g korzenia gotować w 3 szklankach wody przez 30 minut.
Spożywać 3 razy dziennie po szklance odwaru. Po 3 tygodniach stosowania urzetu należy zrobić przerwę na 2-4 tygodnie. Po przerwie można wznowić stosowanie.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Zdrowie:
Prawidłowa odporność, bóle, oczyszczanie organizmu.