Surowcem zielarskim jest korzeń jeżówki wąskolistnej, zawierający echinacynę, olejki eteryczne, glikoproteiny, alkamidy oraz flawonoidy. Już setki lat temu jeżówka stosowana była przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, którzy wykorzystywali ją w celu przyśpieszania gojenia się ran, łagodzenia miejsc po ukąszeniach owadów oraz wspierali nią procesy odtruwania organizmu. Jeżówka wspomaga organizm w walce z bakteriami, wirusami i grzybami oraz optymalizuje odpowiedź przeciwzapalną organizmu. Warto zaopatrzyć się w nią w okresach narażenia na infekcję, ponieważ stanowi świetny środek wzmacniający naturalną odporność.
Właściwości prozdrowotne:
-wspiera pracę układu odpornościowego
-działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo
-korzystnie wpływa na prawidłową odpowiedź przeciwzapalną organizmu
Skład:
Jeżówka korzeń cięty 100%
Kraj pochodzenia:
Niemcy
Zalecany sposób użycia:
1-2 płaskie łyżeczki korzenia zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem 20 minut. Pić po szklance dwa lub trzy razy dziennie.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodny miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Nie stosować łącznie z lekami immunosupresyjnymi i glikokortykosteroidami.
Preparat nie powinien być stosowany przez osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, białaczkę lub AIDS.