Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia) wzmacnia naturalną odporność - wspiera organizm w walce infekcjami i chroni go przed ich nawrotem.
Surowcem zielarskim jest korzeń jeżówki wąskolistnej, zawierający echinacynę, olejki eteryczne, glikoproteiny, alkamidy oraz flawonoidy. Już setki lat temu jeżówka stosowana była przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, którzy wykorzystywali ją w celu przyśpieszania gojenia się ran, łagodzenia miejsc po ukąszeniach owadów oraz wspierali nią procesy odtruwania organizmu. Jeżówka wspomaga organizm w walce z bakteriami, wirusami i grzybami oraz optymalizuje odpowiedź przeciwzapalną organizmu. Warto zaopatrzyć się w nią w okresach narażenia na infekcję, ponieważ stanowi świetny środek wzmacniający naturalną odporność.
Właściwości prozdrowotne:
-wspiera pracę układu odpornościowego
-działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo
-korzystnie wpływa na prawidłową odpowiedź przeciwzapalną organizmu
Skład:
Jeżówka korzeń cięty 100%
Kraj pochodzenia:
Niemcy
Zalecany sposób użycia:
1-2 płaskie łyżeczki korzenia zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem 20 minut. Pić po szklance dwa lub trzy razy dziennie.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodny miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Nie stosować łącznie z lekami immunosupresyjnymi i glikokortykosteroidami.
Preparat nie powinien być stosowany przez osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, białaczkę lub AIDS.