Chaga wspomaga regenerację ubytków w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy. Solidnie wspiera system immunologiczny.
Właściwości:
Chaga (Inonotus obliquus) – czyli błyskoporek podkorowy (huba brzozowa, guz brzozy), jest to grzyb o czarnej zewnętrznej barwie i rdzawym miąższu wewnątrz, będący charakterystyczną naroślą, występującą na pniach obumierających drzew, najczęściej brzóz. Chaga wykazuje wiele korzystnych właściwości, które wynikają z zawartości takich związków bioaktywnych, jak polisacharydy, beta-glukany, fitosterole, betulina i kwas betulinowy (triterpeny), przeciwutleniacze (chaga posiada najwyższy wynik miary działania antyoksydacyjnego, według skali ORAC). W dawnej medycynie ludowej wywar ze sproszkowanego owocnika stosowano w dolegliwościach żołądkowych. Wierzono również, że spożywanie naparu oczyszcza organizm, redukuje ból oraz poprawia samopoczucie. Ze względu na szerokie spektrum pozytywnego oddziaływania na organizm regularne spożywanie tych grzybów skutkuje wzmocnieniem całego organizmu.
Właściwości prozdrowotne:
-wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego,
-korzystnie wpływa na błonę śluzową żołądka,
-pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.
Skład:
Guz brzozy 100%.
Kraj pochodzenia:
Polska
Zalecany sposób użycia:
Połamać chagę na mniejsze kawałki. Umieścić kilka z nich w małym garnku, zalać wodą i gotować przez 15-30 minut. Zaleca się pić do 3 szklanek wywaru dziennie. Chaga może być wygotowywana wielokrotnie, aż do momentu, kiedy wywar straci kolor.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci! Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Zdrowie:
Prawidłowa odporność, prawidłowy cholesterol, sprawne krążenie, antyoksydanty, bóle.