Mąka żytnia razowa typ 2000 1kg ZawszeNaturalnie
Mąka żytnia razowa typ 2000 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy).
Właściwości:
Mąka żytnia razowa, jak nazwa wskazuje, powstaje przez jednorazowe zmielenie ziarna. Zawiera sporo otrąb, dzięki temu jest najzdrowszym typem mąki. Ma wyrazistszy smak od innych mąk, z tego powodu potrzebuje nieco więcej wody.
Zastosowanie:
Mąka ciemna idealna do wypieku chleba pełnoziarnistego, mieszanego i żytniego. Często także ludzie wykorzystują tę mąkę do tworzenia zakwasu na żur.
Wyprodukowano w Polsce
Wartości odżywcze (na 100g):
Wartość energetyczna 322 kcal
Tłuszcz 2,2 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany 62 g
W tym cukry 2,5 g
Błonnik 18 g
Białko 8,2 g
Sól 0,01 g
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data ważności 25.11.2022 stąd taka niska cena