Mąka orkiszowa jasna typ 650 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z gospodarstw rolnych. Orkisz z Młyna Kopytowa to odmiana Schwabenkorn w wersji ekologicznej pochodzącej z nieopryskanych, certyfikowanych upraw.
Właściwości: orkisz to starożytna odmiana pszenicy zapomniana na stulecia. Obecnie znowu wraca na należne jej miejsce dzięki swoim właściwościom. Nasz orkisz to odmiana Schwabenkorn. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy). Mąka orkiszowa należy do jednych z najtrudniejszych w przygotowaniu mąk. Ponadto z samego orkiszu wychodzi znacznie mniej mąki niż z innych ziaren. Zawiera więcej białka niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia odporność. Wyroby z mąki orkiszowej znacznie obniżają poziom złego cholesterolu, chronią nasze serce oraz mają wiele innych dobrze wpływających na zdrowie właściwości.
Zastosowanie: nadaje się do wszystkiego. Mąka orkiszowa jest w stanie zastąpić mąkę pszenną w każdym wypieku, nadając jej nieco innego smaku, a także zdecydowanie lepszych wartości odżywczych.
Wyprodukowano w Polsce.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 334 kcal
Tłuszcz 2,26 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,51 g
Węglowodany 62,47 g
W tym cukry 3,04 g
Błonnik 5,93 g
Białko 12,89 g
Sól 0,01 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.