Mąka orkiszowa jasna typ 650 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z gospodarstw rolnych. Orkisz, z którego wytwarzana jest mąka w młynie Kopytowa to odmiana Schwabenkorn.
Właściwości: orkisz to starożytna odmiana pszenicy zapomniana na stulecia. Obecnie znowu wraca na należne jej miejsce dzięki swoim właściwościom. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy). Mąka orkiszowa należy do jednych z najtrudniejszych w przygotowaniu mąk. Ponadto z samego orkiszu wychodzi znacznie mniej mąki niż z innych ziaren. Zawiera więcej białka niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia odporność. Wyroby z mąki orkiszowej znacznie obniżają poziom złego cholesterolu, chronią nasze serce oraz mają wiele innych dobrze wpływających na zdrowie właściwości.
Zastosowanie: mąka orkiszowa jest w stanie zastąpić mąkę pszenną w każdym wypieku, nadając jej nieco innego smaku, a także zdecydowanie lepszych wartości odżywczych.
Produkt Polski
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 334 kcal
Tłuszcz 2,26 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,51 g
Węglowodany 62,47 g
W tym cukry 3,04 g
Błonnik 5,93 g
Białko 12,89 g
Sól 0,01 g
Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.