Właściwości: mąka z ciecierzycy jest świetna nie tylko dla osób dbających o różnorodną dietę i wegetarian. Jest też bardzo dobra dla diabetologów, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny co nie powoduje nagłego wzrostu glukozy we krwi. Oprócz sporej ilości białka, występują w niej żelazo i kwas foliowy, które mogą korzystnie wpływać na przebieg procesów krwiotwórczych. Ciecierzyca zawiera w sobie dużo błonnika co powoduje, że jest bardzo sycąca i pomaga zachować dobrą formę i smukłą sylwetkę. Mąka z ciecierzycy jest niskokaloryczna i zawiera sporo żelaza, witaminy B6 oraz magnezu. Jest to produkt z natury bezglutenowy.


Zastosowanie: mąka z ciecierzycy używana jest do robienia hummusu, pysznych ciast, kotletów oraz pasztetów wege. Można upiec z niej orientalne pieczywo, które jest popularne w kuchni indyjskiej. Mąką z cieciorki można zagęszczać też zupy oraz gulasz.


Wartości odżywcze (na 100 g):

Wartość energetyczna 387 kcal

Tłuszcz 6,7 g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g

Węglowodany 57,8 g

W tym cukry 10,8  g

Błonnik 10,8 g

Białko 22,4 g

Sól 0,16 g


Wyprodukowano w Polsce

5901549936919
3 Przedmioty

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Product added to compare.