Właściwości: mąka gryczana powstaje z ziaren gryki, dzięki temu nie zawiera w sobie glutenu w odróżnieniu do mąk tradycyjnych. Jest nieco ciemniejsza od innych mąk. Dzięki swoim właściwościom, doskonale sprawdza się dla wegetarian, ponieważ dostarcza lizyny i argininy. Nieoceniona jest również dla cukrzyków, dlaczego? Ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Na tym jej zalety się nie kończą. Ma bardzo dużo białka, aż 13 gram na 100 gram mąki.


Zastosowanie
: mąka gryczana sprawdza się w każdym wypieku, od chlebów po naleśniki. Gdy wypiek wychodzi za kruchy, polecamy dodać trochę mąki pszennej, która również jest dostępna w naszym sklepie. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskamy także delikatniejszy smak. Mąka gryczana przez to, że powstaje z ziaren gryki może mieć dla niektórych zbyt intensywny smak. 

Mąka z natury bezglutenowa.

Wyprodukowano w Polsce.


Wartości odżywcze (na 100 g):

Wartość energetyczna 367 kcal

Tłuszcz 2,7 g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g

Węglowodany 68,6 g

W tym cukry 0 g

Błonnik 5,9 g

Białko 14 g

Sól 0,01 g

5901549936407
9 Przedmioty

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Product added to compare.