Właściwości: mąka żytnia razowa, jak nazwa wskazuje, powstaje przez jednorazowe zmielenie ziarna. Zawiera sporo otrąb, dzięki temu jest najzdrowszym typem mąki. Ma wyrazistszy smak od innych mąk, z tego powodu potrzebuje nieco więcej wody.


Zastosowanie
: mąka ciemna idealna do wypieku chleba pełnoziarnistego, mieszanego i żytniego. Często także ludzie wykorzystują tę mąkę do tworzenia zakwasu na żur. 


Wyprodukowano w Polsce


Wartości odżywcze (na 100 g):

Wartość energetyczna 321 kcal

Tłuszcz 2,2 g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g

Węglowodany 74 g

W tym cukry 2,9 g

Błonnik 9,5 g

Białko 7,9 g

Sól 0,01 g


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

5901549936247
10 Przedmioty

Zobacz także

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Product added to compare.