W bogaty skład OLEJU AVOCADO wchodzą:
- kwas oleinowy,kwas linolowy, kwas palmitynowy,kwas stearynowy, kwas linolenowy,lecytynę, sole mineralne,fitosterole,witaminy A, B, D, E, H, K, PP, a także kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 9.
- Jest doskonałym dodatkiem do warzywnych sałatek.
- Zalecany jest szczególnie do pielęgnacji skóry wrażliwej, dojrzałej, starzejącej się, z problemami.
- Olej z awokado można stosować do twarzy, ciała, włosów.
- Warto go wprowadzić do codziennej diety.
Avocado występuje głównie w Ameryce Północnej i Południowej. Olej pozyskuje się z tłoczenia na zimno miąższu owoców.
Właściwości:
- chroni skórę przed utratą wilgoci,
- nie uczula i nie podrażnia
- zawiera naturalny filtr UV
- redukuje drobne zmarszczki
- poprawia napięcie i sprawia, że nasza skóra jest bardziej elastyczna
- działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie
- goi płytkie zranienia i ubytki skóry
- przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi
- poprawia kondycję suchych, zniszczonych i farbowanych włosów, wzmacnia ich strukturę i zapobiega kruchości i łamliwości
JAK STOSOWAĆ?
Stosowanie zewnętrzne: aplikowanie bezpośrednio na skórę twarzy- delikatnie wmasować w wilgotną skórę aplikowanie bezpośrednio na skórę całego ciała stosowany pod oczy zmniejsza wiotkość, redukuje cienie i worki stosowany do masażu, odpręża i nawilża jako kompres na zniszczone i suche dłonie jako maska do włosów i skóry głowy stosować do delikatnego do masażu twarzy i ciała dodając kilka kropli do szamponu czy odżywki wcierając olej we włosy ok. 30 minut przed ich umyciem świetnie sprawdzi się jako krem pod makijaż
Stosowanie wewnętrzne podawać na surowo w sałatkach pić 1 łyżkę dziennie