Kawa daktylowa jest napojem prozdrowotnym. Nie zawiera kofeiny ani glutenu, to produkt 100% naturalny, stanowi zdrowy zamiennik tradycyjnej czarnej kawy.
Składniki:
Daktyl pestki mielone prażone 100%.
Co to jest kawa Daktylowa?
Kawa mielona z ziaren daktylowca właściwego jest wytwarzana przez mycie, suszenie i gotowanie przez 30 minut w temperaturze 125st.C, następnie prażenie i mielenie ziaren. Około 11-18% wagi owocu daktylowego to ziarno, które składa się z węglowodanów, błonnika pokarmowego, tłuszczu i białka.
Właściwości kawy daktylowej:
-reguluje poziom cukru we krwi w naturalny sposób, przez co polecana jest diabetykom,
-pomaga w przebiegu infekcji nerek i pęcherza oraz wspomaga oczyszczanie krwi,
-ze względu na ciepły charakter surowca, polecana jest w reumatyzmie i zapobiega stanom zapalnym wywołanym reumatyzmem,
-wzmacnia kości i zmniejsza bóle stawów,
-wspomaga prostatę,
-polecana jest do picia jako napój ogólnie wzmacniający i energetyzujący,
-nasiona daktylowca są bogate w potas, a potas jest czynnikiem wzmacniającym układ nerwowy,
-ze względu na obecność w nim błonnika wspomaga odchudzanie i utratę wagi,
-pomocna również w łagodzeniu bólu zęba (nakładając jej trochę na zęba, uśmierza się ból),
-jądra daktylowe mają również właściwości przeciwutleniające, a także pomagają wzmocnić układ odpornościowy, szczególnie zapobiegają uszkodzeniom struktury DNA organizmu.