Kasza Jęczmienna Pęczak Ekologiczna 1kg MŁYN KOPYTOWA
Najzdrowsza z wszystkich kasz – tak mówi się o tym gatunku. To doskonały składnik dla wszystkich, ale szczególnie dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu czy ludźmi mającymi problemy z zaparciami. Kasza pęczak powstaje z jednych z najstarszych zbóż znanych człowiekowi. Kasza ta to całe ziarna pozbawione łuski.
Właściwości: w kaszy znajdziemy duże ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit, co jest przydatne dla osób mających problemy z zaparciami. Gatunek ten jest także polecany osobom, które trzymają dietę. Regularne spożywanie kaszy wpływa na obniżenie ryzyka nowotworowego w jelitach. Pęczak pozytywnie wpływa również na poziom cholesterolu.
Zastosowanie: kasza ta jest najpopularniejszą w naszym kraju. Można jej używać do niemal wszystkiego, bardzo często stosuje się ją przy gotowaniu krupniku. Można jednak używać jej w roli farszu, jako dodatek do warzyw czy mięs lub nawet pierogów.
Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest tak zwane kaszotto, które gdzie zamiast ryżu podaje się kaszę z dodatkami w postaci mięsa czy sosu.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 354 kcal
Tłuszcz 2,3 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,24 g
Węglowodany 73,5 g
W tym cukry 12 g
Błonnik 17,3 g
Białko 12,5 g
Sól 0,11 g
Wyprodukowano w Polsce