Kasza gryczana prażona powstaje po pozyskaniu nasion gryki, a później po obróbce termicznej produktu. Dzięki temu kasza ma wyrazisty smak, jej delikatniejsza odmiana to kasza gryczana niepalona, która jest jedynie suszona.
Właściwości: zawiera dobrze przyswajalne białko oraz jest bogata w wiele aminokwasów. Ma wyraźny i charakterystyczny smak.
Zastosowanie: kasza gryczana prażona jest idealnym dodatkiem do mięs, zup i sosów. Jest idealna jako dodatek do obiadu, bo uzupełnia nasz posiłek o bezcenne wartości odżywcze, które poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu.
Przed gotowaniem, kaszę trzeba opłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować przez 15-20 minut na małym ogniu.
Kraj pochodzenia: Polska
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 392 kcal
Tłuszcz 2,7 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 75 g
W tym cukry 2,6 g
Błonnik 7 g
Białko 12 g
Sól 0,03 g
Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.