Ryż Basmati pełnoziarnisty BIO 500g BATOM
Ryż Basmati posiada orzechowy smak i aromat. Po ugotowaniu pozostaje sypki i puszysty. Świetnie nadaje się do białego mięsa, sałatek i deserów.
Indeks: 5901549936629
Kasza gryczana prażona powstaje po pozyskaniu nasion gryki, a później po obróbce termicznej produktu. Dzięki temu kasza ma wyrazisty smak, jej delikatniejsza odmiana to kasza gryczana niepalona, która jest jedynie suszona.
Właściwości: zawiera dobrze przyswajalne białko oraz jest bogata w wiele aminokwasów. Ma wyraźny i charakterystyczny smak.
Zastosowanie: kasza gryczana prażona jest idealnym dodatkiem do mięs, zup i sosów. Jest idealna jako dodatek do obiadu, bo uzupełnia nasz posiłek o bezcenne wartości odżywcze, które poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu.
Przed gotowaniem, kaszę trzeba opłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować przez 15-20 minut na małym ogniu.
Kraj pochodzenia: Polska
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 392 kcal
Tłuszcz 2,7 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 75 g
W tym cukry 2,6 g
Błonnik 7 g
Białko 12 g
Sól 0,03 g
Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.
Kasza gryczana prażona powstaje po pozyskaniu nasion gryki, a później po obróbce termicznej produktu. Dzięki temu kasza ma wyrazisty smak, jej delikatniejsza odmiana to kasza gryczana niepalona, która jest jedynie suszona.
Ryż Basmati posiada orzechowy smak i aromat. Po ugotowaniu pozostaje sypki i puszysty. Świetnie nadaje się do białego mięsa, sałatek i deserów.
Ziarno ryżu brązowego, okrągłego jest uznawane za jedną z najwartościowszych odmian ryżu. O jego zaletach stanowią: bogactwo naturalnych składników, oraz oryginalny, lekko orzechowy smak. Ryż brązowy okrągły ma delikatniejszą strukturę niż ryż długoziarnisty, po ugotowaniu jest kleisty. Najlepiej komponuje się z potrawami z drobiu i warzyw.
Najzdrowsza z wszystkich kasz – tak mówi się o tym gatunku. To doskonały składnik dla wszystkich, ale szczególnie dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu czy ludźmi mającymi problemy z zaparciami. Kasza pęczak powstaje z jednych z najstarszych zbóż znanych człowiekowi. Kasza ta to całe ziarna pozbawione łuski.
Kuskus razowy z pełnoziarnistej mąki semolinowej łączy w sobie cechy makaronu i kaszy. Stanowi idealny dodatek do dań głównych, sałatek, zapiekanek.
Kasza jaglana (łuskane proso) to kasza lekkostrawna, dlatego może znaleźć się w diecie dzieci. Można przygotować ją na wodzie lub mleku - zyskuje wtedy delikatniejszy smak. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a nawet jako pyszny i pożywny deser - np. z dodatkiem owoców, konfitury, bakalii lub można zrobić z niej tzw. "kulki mocy".
Bezglutenowa kasza Sorgo BIO bezglutenowa PIĘĆ PRZEMIAN
Kasza bulgur stanowi podstawę kuchni tureckiej. Jest uzyskiwana z pszenicy. Ziarna zbóż są gotowane, suszone, a potem rozdrabniane. W ten sposób uzyskujemy kaszę bulgur o brązowym kolorze i delikatnie orzechowym aromacie i smaku. Kasza ta syci dłużej niż ryż, do tego posiada szereg cennych walorów odżywczych.
Quinoa czerwona (komosa) z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup, sosów, dodatek do warzyw, deserów.
Bezglutenowa kasza gryczana BIO niepalona PIĘĆ PRZEMIAN
Ryż Biały bezglutenowy BIO
Ryż Biały jest najpopularniejszym rodzajem ryżu na świecie.
Zawiera cenne białko, dodaje siły i energii. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięs lub do sałatek, ale także równie doskonale sprawdza się w otoczeniu warzyw.
Kasza jaglana (proso) ekspandowana (do chrupania) stanowi wspaniały dodatek do musli, mleka oraz jogurtów, także jako przekąska w ciągu dnia.
Ryż trójkolorowy to mieszanka 3 rodzajów ryżów: naturalnego, czerwonego oraz indiańskiego. Dzięki zróżnicowanej kolorystyce nadaje daniom walory estetyczne. Doskonały do sałatek.
Ryż brązowy jaśminowy jest niezwykle aromatycznym ryżem, pochodzącym oryginalnie z Tajlandii. Swoją nazwę zawdzięcza zapachowi, który uwalnia się podczas gotowania i łudząco przypomina zapach kwiatów jaśminu.
Słodkawy smak i aromat doskonale komponują się w deserach oraz z dodatkiem owoców i bakalii. Wyśmienity z warzywami, wołowiną, grzybami shitake i owocami morza.
Ryż brązowy jest ceniony szczególnie przez konsumentów zdrowej żywności, prócz tego chętnie stosuje się go w ramach różnych diet, np. odchudzających, obniżających ciśnienie. Niezastąpiony w diecie bezglutenowej. Podłużne ziarna po ugotowaniu pozostają sypkie, stanowią więc znakomity dodatek do wielu dań, a także jako składnik zup i sałatek. Niepolerowane, brązowe ziarna ryżu długoziarnistego są również znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju farszy.
Kasza gryczana niepalona jest pozyskiwana z nasion gryki. W ostatnich latach w Polsce kasze przeżywają swój renesans, a kasza niepalona jest zdecydowanie jedną z najlepszych rodzajów. Dzięki dużej zawartości białka potrafi nasycić, dodając ją do obiadu, uzupełniamy nasz posiłek o wiele substancji prozdrowotnych.
Kasza orkiszowa ma lekko orzechowy smak i zapach. Po ugotowaniu stanowi idealny dodatek do zup, mięs, sosów, warzyw. Wspaniała do farszów i zapiekanek.