Właściwości: w kaszy znajdziemy duże ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit, co jest przydatne dla osób mających problemy z zaparciami. Gatunek ten jest także polecany osobom, które trzymają dietę. Regularne spożywanie kaszy wpływa na obniżenie ryzyka nowotworowego w jelitach. Pęczak pozytywnie wpływa również na poziom cholesterolu.


Zastosowanie: kasza ta jest najpopularniejszą w naszym kraju. Można jej używać do niemal wszystkiego, bardzo często stosuje się ją przy gotowaniu krupniku. Można jednak używać jej w roli farszu, jako dodatek do warzyw czy mięs lub nawet pierogów. 

Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest tak zwane kaszotto, które gdzie zamiast ryżu podaje się kaszę z dodatkami w postaci mięsa czy sosu. 


Wartości odżywcze (na 100 g):

Wartość energetyczna 354 kcal

Tłuszcz 2,3 g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,24 g

Węglowodany 73,5 g

W tym cukry 12 g

Błonnik 17,3 g

Białko 12,5 g

Sól 0,11 g

Wyprodukowano w Polsce

5901549936193
8 Przedmioty

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Product added to compare.