Sadziec przerośnięty (Eupatorium perfoliatum) pobudza mechanizmy odpornościowe w obliczu infekcji. Poprawia trawienie i delikatnie przeczyszcza.
W celach zielarskich pozyskuje się całą nadziemną część rośliny, zawierająca substancje aktywne: polisacharydy, garbniki, olejki eteryczne, laktony, fitosterole, alkaloidy oraz flawonoidy. Wspomagają one prawidłową pracę układu immunologicznego oraz dbają o zdrową perystaltykę jelit i procesy trawienne. Warto włączyć do diety napary lub nalewki z sadźca przerośniętego, gdy czujemy spadek energii lub ogólne osłabienie, a także w przypadku uczucia ciężkości w układzie pokarmowym. Dawniej rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej stosowali wyciągi z ziela sadźca w przypadku osłabionej odporności.
Właściwości prozdrowotne:
-podnosi naturalną odporność
-pomaga wrócić do pełni sił w przypadku osłabienia organizmu
-korzystnie wpływa na trawienie i perystaltykę jelit
Skład: sadziec przerośnięty ziele cięte 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Zalecany sposób użycia:
Odwar – 1 łyżeczka na 1 szklankę wrzącej wody, gotować przez 20 minut; pić zimne jako środek wzmacniający w ciągu dnia (1-6 łyżeczek na dzień).
1 płaska łyżeczka odpowiada około 0,6 g produktu.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i laktacji.