Papaja (Carica papaya) – czyli melonowiec właściwy, jest wysoką byliną o drzewiastym pokroju. Roślina ta znana jest ze swoich dużych, owalnych owoców z pomarańczowym miąższem i czarnymi nasionami w środku. Można spotkać ją dziko rosnącą na terenie Ameryki Łacińskiej i tropikalnej Azji. Liście papai stanowią wartościowy surowiec zielarski, obfitujący w substancje biologicznie czynne, m.in.: papainę, chymopapainę, acetogeninę, karpainę oraz polifenole (takie jak: kwercytyna czy kemferol). Związki te wykazują silne działanie antyoksydacyjne, wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego oraz pomagają utrzymać odpowiednie stężenie glukozy we krwi. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej parzyli liście papai w przypadku ogólnego osłabienia lub dyskomfortu ze strony układu pokarmowego. Spożywanie naparów pomagało im odzyskać siły i powrócić do stanu równowagi. Mocne napary można stosować zewnętrznie, ponieważ wspierają one procesy regeneracyjne skóry, koją podrażnienia, a także świetnie nadają się do pielęgnacji cery wrażliwej. Surowiec ten polecany jest szczególnie osobom dbającym o zdrową gospodarkę glukozową oraz pragnącym wzmocnić swój organizm w okresach osłabienia lub narażenia na infekcje.