Odkażają skórę. Wspomagają gojenie się ran poprzez swoje działanie ściągające. Są źródłem brązowego barwnika.
Zielona łupina orzecha włoskiego (Juglans regia), której nie jemy, okazuje się być surowcem godnym uwagi. Stanowi ona źródło wielu cennych związków bioaktywnych, takich jak: taniny, flawonoidy, karotenoidy oraz witaminy: B, C, E, K i P. Ponadto jest bogata w krzem, jod, potas, żelazo, magnez i selen. Już w czasach starożytnych z zielonych łupin orzecha włoskiego przyrządzano okłady na podrażnią skórę. Takie zastosowanie znajduje słuszność także współcześnie. Odwar z zielonych łupin pomaga w regeneracji ran, oparzeń i otarć. Dba o zdrowy wygląd skóry oraz wspiera jej prawidłowe nawilżenie. Zielone łupiny można wykorzystać do wykonania naturalnej odżywki do włosów lub kremu do ciała. Świetnie sprawdzają się również jako składnik past i płynów do higieny jamy ustnej.
Właściwości prozdrowotne:
-wspiera regenerację zmian skórnych i podrażnień
-wspaniale pielęgnuje skórę i dbają o jej prawidłowe nawilżenie
-odżywia włosy i nadaje im zdrowy wygląd
-dba o higienę jamy ustnej, pomaga zredukować kamień nazębny oraz działa wybielająco na zęby
Skład: zielone mielone łupiny orzecha włoskiego 100%
Kraj pochodzenia: Francja
Zalecany sposób użycia: 1-2 łyżki mielonych łupin gotować 20 minut. Wywar stosować do przemywania skóry lub okładów.
1 płaska łyżeczka to około 2,5g produktu.
Uwaga: wyłącznie do użytku zewnętrznego!
Sposób przechowywania: przechowywać w w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Zdrowie: przeciwutleniacze, antyoksydanty, higiena jamy ustnej
Zastosowanie: do kąpieli, pielęgnacja włosów, pielęgnacja ciała, do ciemnych włosów, farba do włosów