Kava kava, czyli pieprz metystynowy (Piper methysticum), jest krzewem z rodziny pieprzowatych o wzniesionych pędach i sercowatych liściach. Roślina ta uprawiana jest powszechnie na Wyspach Pacyfiku – w Mikronezji, Melanezji, Polinezji, na Fiji, Vanuatu i Hawajach. W pieprzu metystynowym występują aktywne składniki zwane kavalaktonami. Wywar z kavy kavy stanowi ważny element tradycji mieszkańców Wysp Oceanu Spokojnego. Z kava kava pozyskiwane są korzenie, nazywane waka, oraz grubsze części łodygi znajdujące się tuż nad korzeniem, zwane lawena. Lawena charakteryzuje się mniejszą zawartością kavalaktonów w porównaniu z waką. Według aktualnych przepisów prawnych kava kava nie jest przeznaczona do spożycia.
Skład: Lawena Kava pochodząca z Fiji. 100% Lawena
Masa: 50g
Zalecany sposób użycia: Do użytku zewnętrznego. Łyżeczkę kava zalać 100 ml zimnej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na 15 minut. Odsączyć. Użyć do fazy wodnej kosmetyków ujędrniających skórę.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Produktu nie należy stosować w okresie ciąży lub laktacji a także u małych dzieci.