Kalina koralowa (Viburnum opulus) – głównym surowcem zielarskim jest kora kaliny, ale pozyskiwane są z niej również kwiaty i owoce. W kwiatach kaliny koralowej znajdziemy glikozydy goryczkowe, fenolokwasy, sitosterol, saponiny, flawonoidy, triterpeny i garbniki. Roślina ta w medycynie tradycyjnej ceniona jest za swoje właściwości rozkurczowe. Napary z kwiatów kaliny wspierają prawidłowe trawienie oraz wpływają korzystnie na budowę naczyń krwionośnych. Łagodzi problemy trawienne: wzdęcia, kolki i napięcia. Herbatki z kwiatów cieszą dobrym smakiem i wysoką skutecznością.
Właściwości prozdrowotne:
-działa rozkurczowo, przyczynia się do prawidłowej perystaltyki jelit
-wspiera prawidłowe procesy trawienne
-wpływają korzystnie na budowę na naczyń krwionośnych
Skład: kwiat kaliny koralowej 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Zalecany sposób użycia: napar - 1 łyżkę kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody. Przykryć i parzyć około 15-20 minut. Pić 2 razy dziennie.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i laktacji.