Unkaria chińska (Uncaria rhynchophylla) – zwana gou teng, to roślina, której łodygi wraz z haczykowatymi kolcami stanowią cenny surowiec zielarski. Zawierają one m.in.: hirsuteinę, korynokseinę, rynchofilinę, kwasy organiczne, glikozydy, alkaloidy, triterpeny i olejki lotne. Działa ochronnie na komórki nerwowe i zapobiega degeneracji mózgu. Wpływa pozytywnie na nastrój i zdolności poznawcze.
Gou teng stosowany jest od wieków w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej oraz w Kampo (japońskiej medycynie naturalnej). Koi nerwy, podnosi nastrój oraz wspiera krążenie mózgowe i obwodowe. Odwar z gou teng ma słodki, ciekawy smak. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, gdy czujemy potrzebę wsparcia swoich możliwości poznawczych.
Właściwości prozdrowotne:
-sprzyja większej klarowności umysłu, podnosi możliwości skupienia uwagi oraz ułatwia zapamiętywanie
-koi napięcie nerwowe
-wspiera prawidłową pracę układu krążenia
Skład:
Gou teng - kolczaste łodygi w postaci ciętej 100%
Kraj pochodzenia:
Chiny
Zalecany sposób użycia:
Odwar: 2-3 łyżki surowca gotować w 2 szklankach wody przez 10-15 minut. Przecedzić. Odwar spożyć w ciągu dnia w 2-3 porcjach.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie stosować podczas ciąży i laktacji.
Zdrowie:
Zdrowe serce, wsparcie snu, stres, napięcie, bóle, koncentracja, pamięć, myślenie, odprężenie i nastrój