Bukwica lekarska to zioło, które swoją największą popularność osiągnęło w XVIII wieku. Wtedy stosowano przetwory z bukwicy do mieszanek wykrztuśnych, a także do leczenia astmy, padaczki czy zaburzeń trawienia i schorzeń stawowych. Dziś bukwica znajduje zastosowanie jako środek na nieżyt żołądka, skurcze żołądka i biegunki.
Właściwości:
Bukwica działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie, dlatego też zalecana jest w schorzeniach o nasilonym stanie zapalnym, takich jak RZS czy dna moczanowa. Przetwory z bukwicy łagodzą również stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Działają ściągająco i przyspieszają gojenie. Literatura zielarska donosi również, że napar z bukwicy łagodzi lekkie pobudzenia nerwowe.
Składniki:
Bukwica zwyczajna ziele 100% (susz ziołowy).
Uwaga:
Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu.
Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Chronić przed światłem