Ashwagandha (Withania somnifera), nazywana także żeń-szeniem indyjskim. Pozyskiwanym surowcem zielarskim jest korzeń, bogaty w związki bioaktywne, takie jak alkaloidy, fitosterole oraz witanolidy. Wspiera pogodny nastrój, spokój i głęboki sen.
Ashwagandha uznawana jest za jedno z najważniejszych ziół stosowanych w Ajurwedzie. Wierzono, że regularnie stosowana ashwagandha zwiększa wytrzymałość i dodaje siły. Tradycyjnie traktowano ją również jako środek ułatwiający zasypianie oraz zwiększający możliwości intelektualne. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że ashwagandha posiada właściwości adaptogenne, prokognitywne, uspokajające i poprawiające nastrój. Jest ona szczególnie polecana osobom narażonym na stres, a także intensywnie pracującym umysłowo bądź fizycznie.
Właściwości prozdrowotne:
-wykazuje działanie adaptogenne – wzmacnia odporność na stres
-podnosi nastrój
-poprawia zdolności intelektualne
-działa odprężająco i ułatwia zasypianie
Skład:
Korzeń ashwagandhy mielony 100%
Kraj pochodzenia:
Indie
Zalecany sposób użycia:
1 łyżeczkę proszku zalać wrzątkiem i parzyć 10 minut. Wypić razem z proszkiem. Pić do 3 szklanek dziennie. 1 płaska łyżeczka odpowiada około 1,5 g produktu.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, suchym i chłodnym. Chronić przed światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Zdrowie:
Zdrowe stawy, zdrowe serce, wsparcie snu, stres, napięcie, antyoksydanty, oczyszczanie organizmu, koncentracja, pamięć, odprężenie i nastrój