Miodokrzew (Cyclopia intermedia) – krzew wydzielający słodki, miodowy zapach. Występuje tylko w Południowej Afryce.
To pyszna herbata ziołowa o delikatnym, słodkawo-korzennym smaku i lekko miodowym zapachu. Nie zawiera kofeiny.
Właściwości:
-działa antyoksydacyjnie,
-pomaga w utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi,
-korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną u kobiet – łagodzi napięcie przedmiesiączkowe oraz te związane z okresem przekwitania.
Skład: ziele miodokrzewu 100%
Zalecany sposób użycia: Miodokrzew najwygodniej parzy się w papierowym filtrze ze względu na jego drobny susz. Na 1 litr wrzątku przypada zwykle 1 czubata łyżka suszu, ale jego ilość należy dostosować do własnych preferencji. Napar najlepiej podgotować na małym ogniu przez 15-20 minut, albo parzyć go nieco dłużej.
Kraj pochodzenia: RPA (z okolic gór, leżących nieopodal rzeki Kouga)