Pozyskuje się z niej korę, którą obiera się z młodych gałązek. Kora wierzby stanowi naturalne źródło salicylanów – substancji redukujących zbyt wysoką temperaturę ciała oraz wspomagających procesy przeciwzapalne. Na ich bazie (konkretnie kwasu salicylowego) powstała znana aspiryna. Wyciągi z kory wierzby mają jednak tą przewagę, że w przeciwieństwie do aspiryny, nie podrażniają błon śluzowych przewodu pokarmowego.
Kora wierzby jest bardzo starym surowcem zielarskim – stosowanym już 5 tysięcy lat temu. Pomaga organizmowi poradzić sobie z infekcjami. Jest sprzymierzeńcem w walce z patogenami. Wspomaga usuwanie kwasu moczowego z torebki stawowej, dlatego dawniej stosowano ją na bóle stawów. Dodatkowo wierzba chroni wątrobę, rozgrzewa, pomaga uregulować poziom cukru we krwi oraz relaksuje i ułatwia zasypianie. Dobrze jest łączyć ją z lipą, topolą i wiązówką.
Wyciągi z kory wierzby stosuje się także zewnętrznie: na podrażnioną skórę i błony śluzowe oraz do okładów na mięśnie i stawy.
Właściwości prozdrowotne:
- Stymuluje mechanizmu obronne i wspomaga organizm w usuwaniu niekorzystnych drobnoustrojów.
- Pobudza wydzielanie potu i pomaga uregulować temperaturę ciała, szybko stawiając nas na nogi.
- Redukuje odczuwanie bólu.
Składniki:
Wierzba biała (Salix alba) – kora 100%. Najwyższa jakość!