Jest również uprawiana i rośnie dziko na ciepłych i wilgotnych terenach równikowych. Najbardziej znana jest z wydzielanego przez swoje owoce zapachu piżma. Owoce piżmianu to owłosione torebki wraz z wieloma małymi, czarnymi, podłużnymi i ostro zakończonymi nasionami. Nasiona te są cenione i wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle perfumeryjnym – wytwarzany jest z nich olejek zwany ambrette. Zastępują piżmo pozyskiwane ze zwierząt. Najważniejszym ze składników ambrette jest olejek eteryczny posiadający laktony makrocykliczne i farnezol, odpowiadające za niezwykle atrakcyjny zapach piżmianu. Jest to głęboki i subtelny aromat cielisty, nieco zwierzęcy, podobny do żywicy bursztynu i piżma, wraz z delikatną nutką kwiatów konwalii. Uzyskiwany jest przez destylację nasion parą wodną. W sztuce kulinarnej nasiona te są szeroko stosowane jako przyprawa – do aromatyzowania żywności, np. słodyczy, kawy, herbaty oraz zup. Stanowią połączenie smaku słodko-gorzkiego z lekką cierpkością. Stosowane są w Ajurwedzie, według której optymalizują procesy trawienne i te związane z układem moczowym. Natomiast Tradycyjna Medycyna Chińska podaje, że wzmacniają organizm i podnoszą odporność na infekcje. Nasiona zwyczajowo uważane są także za afrodyzjak. Sporządzanymi z nich wyciągami płucze się jamę ustną i przemywa swędzącą skórę. Stosowane są również jako namiastka dezodorantu.
Właściwości prozdrowotne:
- Nasiona piżmianu regulują pracę przewodu pokarmowego (żołądka i jelit).
- Wspierają funkcję wydalniczą nerek i działają wspomagająco na pracę układu moczowego.
- Usprawniają procesy zachodzące w organizmie podczas walki z infekcjami i bólem głowy.
- Stosowane zewnętrznie działają kojąco na swędzącą skórę.
Składniki:
Piżmian właściwy – nasiona 100%. Najwyższa jakość!