Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i tam rośnie jej najwięcej. Surowcem zielarskim są nasiona, których najistotniejszym składnikiem są śluzy (10-20%), zbudowane z rozpuszczalnej frakcji polisacharydów, będących błonnikiem pokarmowym. W składzie znajdziemy także białka, tłuszcze, fitosterole, triterpeny oraz aukubinę. W medycynie ludowej nasiona babki płesznik stosowano jako środek wykrztuśny, przeciwbakteryjny i wspomagający gojenie się ran. Dzisiaj babka płesznik najbardziej ceniona jest za swój kojący wpływ na układ pokarmowy. Jej nasiona regulują perystaltykę jelit, zwiększają masy kałowe i ułatwiają wypróżnianie. Spożywanie ich wywołuje zwiększone uczucie sytości po posiłku, co sprzyja utracie masy ciała. Co ważne, błonnik pokarmowy obecny w Plantago psyllium stwarza odpowiednie warunki rozwoju dla wartościowych bakterii jelitowych. Babka płesznik spożywana w odpowiednich dziennych dawkach jest zupełnie bezpieczna i może być stosowana zarówno przez kobiety w ciąży jak i dzieci.
Właściwości prozdrowotne:
- Wspiera prawidłową perystaltykę jelit, reguluje wypróżnienia, działa ochronnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego.
- Korzystnie wpływa na wzrost i aktywność mikroflory jelitowej.
- Wspiera korzystną gospodarkę węglowodanową oraz lipidową.
Składniki:
Nasiona babki płesznik 100%.
Babka płesznik – nasiona mielone 100%.
Produkt najwyższej jakości!