Właściwości:
-wspomaga apetyt
-wspomaga zdrowie układu pokarmowego.
Właściwości:
Napary są pomocne przy nadmiernych skurczach jelit. Wspomagają wydzielanie soków żołądkowych, poprawiają trawienie. Łagodzą nadmierną fermentację w jelitach oraz działają wiatropędnie. Wykazują również działanie hamujące w stosunku do rozwoju grzybów. Mogą mieć pozytywny wpływ na rozszerzenie oskrzeli, a także na wydzielanie śluzu, który oczyszcza drogi oddechowe. Mogą wykazywać ułatwienie odkrztuszania zalegającej w układzie oddechowym wydzieliny. Owoc biedrzeńca anyżu jest również popularną przyprawą, stosowaną do potraw mięsnych, warzywnych, cukierków, a także do alkoholi.
Skład:
Biedrzeniec anyż owoc (susz owocowy)
Sposób przygotowania:
1 łyżeczkę (1,5g) nasion anyżu rozgnieść przed użyciem, następnie zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem przez 15 minut. Po przecedzeniu pić po 2-3 łyżeczki kilka razy dziennie. Zaparzać raz dziennie.
Najlepsze efekty przynosi systematyczne spożywanie produktu.