Parzyć w temperaturze 95 – 100 stopni C. W zależności od preferencji, należy wsypać do filiżanki o pojemności 200 ml – ok. ½ – 1 łyżeczki liści. Po 2 – 4 minutach odcedzić.
Pai Mu Tan to jedna z najbardziej klasycznych i najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Stanowi mieszankę młodych listków oraz pączków krzewu da bai, a także shi xian bai.
Wysokiej jakości czarna herbata pochodząca ze Sri Lanki. Składa się z wyjątkowo długich, poskręcanych liści i pozbawiona jest pączków. Susz jest czarno-srebrzysty, pachnie dojrzałymi owocami i dziką różą. Dimbula to nazwa regionu leżącego w południowej części Sri Lanki, gdzie produkuje się tą herbatę.
Czarna herbata Assam pochodzi z północno-wschodnich Indii, a dokładniej z prowincji o tej samej nazwie. Herbata Assam charakteryzuje się bardzo wysoką jakością. Ma niezwykły aromat i bogaty, łatwo rozpoznawalny smak. W jej smaku wyczuwa się przyjemną cierpkość i intensywność. Te cechy zawdzięcza dużemu stężeniu związków roślinnych - garbnikom. Herbata ma...