Opinie o Nas

Smak tej czarnej herbaty liściastej jest wyrafinowany, delikatnie kwiatowy z wyczuwalnymi nutami miodu i przypraw. Słowo „kou-cha” 紅茶 tłumaczy się jako „herbatę o kolorze karmazynu”. To określenie wakoucha zawdzięcza miękkiej japońskiej wodzie, którą susz barwił na odcień ciemnej czerwieni z domieszką błękitu. Również dlatego w przeszłości była ona nazywana herbatą czerwoną. Po zaparzeniu wodą o średniej twardości, bardziej typową dla krajów Europy, napar z wakouchy nabiera intensywnego koloru ciemnego bursztynu. Moya Wakoucha pochodzi z regionu Mie na wyspie Honsiu.

Czarna herbata wakoucha sprawdzi się jako towarzyszka posiłków oraz deserów, których słodycz przełamie swoim smakiem. Jak każda czarna herbata, także wakoucha po zbiorach jest suszona, a następnie poddawana procesowi fermentacji, co odróżnia ją od herbaty zielonej. Wynikiem tego procesu jest jej ciemny kolor, lekko ziemisty smak i niższa zawartość kofeiny niż na przykład w zielonej senchy. Czarna herbata ma działanie wspomagające układ trawienny. Napar z wakouchy może być źródłem aminokwasów, beta karotenu, kwasu foliowego, potasu, wapnia i fosforu. Jako że wciąż niewielu rolników w Japonii decyduje się na produkcję czarnej herbaty, wakoucha pozostaje suszem nietuzinkowym i rzadko spotykanym.


Wakoucha nadaje się do 1 krotnego zaparzania.


Kraj pochodzenia:
 Japonia 


Skład: 100% organiczna zielona herbata wakoucha 


Sposób parzenia: 2-3g na 150ml | 3-4 min. | 90-95°C


CZYM RÓŻNIĄ SIĘ HERBATY MOYA?

  SENCHA-NO.21 HOJICHA GENMAICHA KUKICHA BANCHA WAKOUCHA
SKŁADNIKI: Zielona herbata Sencha Prażone liście zielonej herbaty Sencha Zielona herbata Sencha & ziarna prażonego brązowego ryżu Gałązki zielonej herbaty Zielona herbata Bancha Czarna herbata Wakoucha
SMAK: Lekko słodki z ziemną nutą Unikalny, drzewny aromat Słodko- maślany, orzechowy Delikatnie słodki i lekko orzechowy z nutami morza Delikatny roślinny z gorzkim posmakiem delikatnie kwiatowy z nutami słodowymi
KOLOR NAPARU: Zielonkawo-złoty Karmazynowy brąz Jasnożółty Jasnozielony Jasny żółto-zielony odcień bursztynowy
POCHODZENIE: Kagoshima, Kyushu, Japonia Kagoshima, Kyushu, Japonia Kagoshima, Kyushu, Japonia Kagoshima, Kyushu, Japonia Kagoshima, Kyushu, Japonia Wyspa Honsiu, Japonia
CERTYFIKAT EKOLOGICZNY: Tak Tak Tak Tak Tak Tak
POZIOM TEINY: Wysoki Niski Średni Niski Średni Średni
POLECANE SPOŻYCIE: Przed południem Wieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznej Po południu, często spożywana do posiłków Wieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznej O każdej porze dnia O każdej porze dnia
5903849453141
4 Przedmioty

Zobacz także

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Product added to compare.