Genmaicha BIO 60g MOYA
Genmaicha to wysokiej jakości zielona herbata sencha połączona z ziarenkami prażonego ryżu („genmai”). Ryż jest specjalnie namaczany i parzony zanim zostaje wysuszony i poddany prażeniu.
Indeks: 5903849453141
MOYA WAKOUCHA organiczna japońska czarna herbata
Smak tej czarnej herbaty liściastej jest wyrafinowany, delikatnie kwiatowy z wyczuwalnymi nutami miodu i przypraw. Słowo „kou-cha” 紅茶 tłumaczy się jako „herbatę o kolorze karmazynu”. To określenie wakoucha zawdzięcza miękkiej japońskiej wodzie, którą susz barwił na odcień ciemnej czerwieni z domieszką błękitu. Również dlatego w przeszłości była ona nazywana herbatą czerwoną. Po zaparzeniu wodą o średniej twardości, bardziej typową dla krajów Europy, napar z wakouchy nabiera intensywnego koloru ciemnego bursztynu. Moya Wakoucha pochodzi z regionu Mie na wyspie Honsiu.
Czarna herbata wakoucha sprawdzi się jako towarzyszka posiłków oraz deserów, których słodycz przełamie swoim smakiem. Jak każda czarna herbata, także wakoucha po zbiorach jest suszona, a następnie poddawana procesowi fermentacji, co odróżnia ją od herbaty zielonej. Wynikiem tego procesu jest jej ciemny kolor, lekko ziemisty smak i niższa zawartość kofeiny niż na przykład w zielonej senchy. Czarna herbata ma działanie wspomagające układ trawienny. Napar z wakouchy może być źródłem aminokwasów, beta karotenu, kwasu foliowego, potasu, wapnia i fosforu. Jako że wciąż niewielu rolników w Japonii decyduje się na produkcję czarnej herbaty, wakoucha pozostaje suszem nietuzinkowym i rzadko spotykanym.
Wakoucha nadaje się do 1 krotnego zaparzania.
Kraj pochodzenia: Japonia
Skład: 100% organiczna zielona herbata wakoucha
Sposób parzenia: 2-3g na 150ml | 3-4 min. | 90-95°C
SENCHA-NO.21 | HOJICHA | GENMAICHA | KUKICHA | BANCHA | WAKOUCHA | |
SKŁADNIKI: | Zielona herbata Sencha | Prażone liście zielonej herbaty Sencha | Zielona herbata Sencha & ziarna prażonego brązowego ryżu | Gałązki zielonej herbaty | Zielona herbata Bancha | Czarna herbata Wakoucha |
SMAK: | Lekko słodki z ziemną nutą | Unikalny, drzewny aromat | Słodko- maślany, orzechowy | Delikatnie słodki i lekko orzechowy z nutami morza | Delikatny roślinny z gorzkim posmakiem | delikatnie kwiatowy z nutami słodowymi |
KOLOR NAPARU: | Zielonkawo-złoty | Karmazynowy brąz | Jasnożółty | Jasnozielony | Jasny żółto-zielony odcień | bursztynowy |
POCHODZENIE: | Kagoshima, Kyushu, Japonia | Kagoshima, Kyushu, Japonia | Kagoshima, Kyushu, Japonia | Kagoshima, Kyushu, Japonia | Kagoshima, Kyushu, Japonia | Wyspa Honsiu, Japonia |
CERTYFIKAT EKOLOGICZNY: | Tak | Tak | Tak | Tak | Tak | Tak |
POZIOM TEINY: | Wysoki | Niski | Średni | Niski | Średni | Średni |
POLECANE SPOŻYCIE: | Przed południem | Wieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznej | Po południu, często spożywana do posiłków | Wieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznej | O każdej porze dnia | O każdej porze dnia |