Zwiększa wyrzut insuliny i pozytywnie wpływa na poziom glukozy, szczególnie w połączeniu z tragankiem.
Obecnie w naszym kraju korzeń Stephania tetradra przeznaczony jest tylko do użytku zewnętrznego.
Stephania tetrandra –surowcem zielarskim jest korzeń, zawierający między innymi tetradrynę, fangchinolinę, cyklanoinę, flawonoidy, alkaloidy oraz wiele innych, unikatowych substancji bioaktywnych. Roślina ta jest bardzo ceniona na Dalekim Wschodzie, szczególnie w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, która zalicza ją do 50 podstawowych ziół. O stephanii można przeczytać w dziełach S. Buhnera, wybitnego amerykańskiego fitoterapeuty. To potężne zioło o potężnym działaniu.
Składniki: korzeń Stephania tetrandra cięty 100%
Kraj pochodzenia: Chiny
Zalecany sposób użycia: odwar - 1 łyżeczkę surowca zalać 1 szklanką wody. Gotować około 10-15 minut. Przecedzić. 1 płaska łyżeczka odpowiada około 2-3 g produktu. Stosować do użytku zewnętrznego.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: nie stosować w trakcie ciąży i laktacji.