Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna. Mimo iż przeznaczona dla osób chorujących na celiakię oraz z uczuleniem na gluten, coraz częściej sięgają po nią zupełnie zdrowe osoby. Jakie są fakty i mity na temat tej diety?

Mit: gluten jest obecny wyłącznie w produktach zbożowych

Gluten nie znajduje się tylko w produktach zbożowych. Niestety, nie wystarczy ich unikać, aby skutecznie wyeliminować gluten z diety. Może pojawić się on nawet w jogurtach i wędlinach. Ważne jest dokładne czytanie składu produktu oraz kupowanie żywności ze sprawdzonych źródeł i sklepów, takich jak tutaj. Oferują one wiele zatwierdzonych produktów bezglutenowych, dzięki czemu zyskuje się pewność, że produkt nie zawiera w swoim składzie glutenu.

Mit: Dieta bezglutenowa jest dobra tylko dla osób z celiakią 

Osoby z celiakią nie mogą przyjmować glutenu. Nawet smażenie na tłuszczu, który wcześniej służył do przygotowania posiłku z glutenem, jest dla nich niebezpieczne. Ostrożni powinni być również uczuleni na ten składnik. Ta dieta nie jest obowiązkowa dla zdrowych osób. Jednak jeśli już się na nią zdecydują, muszą pamiętać o zbilansowanych posiłkach.

Fakt: Nie wystarczy tylko wyeliminować glutenu

Dieta bezglutenowa nie polega jedynie na wyeliminowaniu glutenu. Usuwając gluten z diety, pozbawia się organizm witaminy B i składników mineralnych. Dlatego należy odżywiać się przemyślanie i postawić na zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych. 

Producenci często umieszczają oznaczenia, że ich produkty nie zawierają glutenu. Jest to duże ułatwienie dla kupujących, jednak dokładne studiowanie każdego produktu jest nadal dużym obciążeniem. Z pomocą przychodzą wyspecjalizowane sklepy z żywnością bezglutenową, które zapewniają udane zakupy.