Pestki dyni nadają się do spożycia bezpośrednio lub jako dodatek do musli, jogurtów i wypieków, np. chleba, surówek, jako składnik sałatek. Stosowanie pestek dyni w codziennej diecie jako środek o właściwościach leczniczych jest znany od wielu wieków.
Właściwości:
Pomocne szczególnie w leczeniu i przeciwdziałaniu pasożytom układu pokarmowego takich jak tasiemiec nieuzbrojony i uzbrojony tasiemiec, owsiki, glista ludzka, tęgoryjec dwunastnicy. Nasiona nie są toksyczne dla człowieka, ponieważ nie wchłaniają się w przewodzie pokarmowym i nie podrażniają śluzówki. Stosowanie pestek w codziennej diecie nie jest szkodliwe dla człowieka, co więcej jest nawet polecana szczególnie w przypadku niektórych dolegliwości zdrowotnych, szczególnie przy leczeniu i profilaktyce robaczycy u dzieci. Roślina w postaci pestek dyni nie wykazuje działań ubocznych i nie można jej przedawkować.
Składniki:
Pestki dyni bezłupinowej 100%, nasiona suszone
Kraj pochodzenia:
Polska