Bilavit Olejek eteryczny eukaliptus...

    Bilavit Olejek eteryczny eukaliptus cytrynowy - 30 ml

    5907678404107
    Obecnie brak na stanie
    83,89 zł
    Brutto

    Olejek eteryczny z eukaliptusa cytrynowego pozyskiwany jest z rośliny o nazwie eucalyptus citriodora, która występuje w północno-wschodniej Australii. Surowcem wykorzystywanym przy produkcji są najczęściej liście, które poddane procesowi destylacji parą wodną wydzielają cenny olejek eteryczny. Chociaż nie jest tak znany, jak tradycyjny eucalyptus globulus, jego popularność stale rośnie. Dlaczego?

     
    Olejek eteryczny szałwiowy

    Olejek eukaliptus cytrynowy - właściwości

    Eukaliptus cytrynowy wykazuje właściwości antyseptyczne - łagodzi objawy wielu powszechnie występujących chorób układu oddechowego (jak np. astma czy zapalenie zatok). Polecany jest również w przypadku infekcji, szczególnie tych, które przebiegają z kaszlem i bólem gardła - olejek rozrzedza zalegającą wydzielinę, ułatwia odkrztuszanie i przywraca prawidłowe funkcje oddechowe.

    Olejek wspomaga gojenie ran, ma również wysoką aktywność przeciwutleniającą. Łagodzi problemy dermatologiczne, reguluje pracę gruczołów łojowych, oczyszcza i tonizuje skórę. Niweluje bóle mięśni i stawów (o umiarkowanym nasileniu), a w czasie masażu poprawia krążenie krwi. Stanowi naturalny repelent, który skutecznie odstrasza komary, kleszcze i inne insekty.

    Cechuje się świeżym, ale i słodkim aromatem, który można określić jako połączenie cytryny i róży (uwaga, brzmi niepozornie, ale może łatwo zdominować każdą mieszankę olejków). Stosowany w kominku lub dyfuzorze wykazuje działanie stymulujące i odświeżające, harmonizuje i wspiera koncentrację, a przy tym doskonale oczyszcza powietrze...i atmosferę.

    Pochodzenie surowca: Eukaliptus cytrynowy to wieloletnia roślina naturalnie występująca na terenach Australii.

    INCI: Eucalyptus Citriodora Leaf Oil

    Działanie: przeciwzapalne, redukujący dolegliwości bólowe, uspokajające

    Zapach: słodki, cytrynowy, świeży

    Kolor: jasnożółty

    Nuta: głowy

    Zalecana aplikacja: do masażu, do inhalacji, do kąpieli, w dyfuzorze

    Przeciwwskazania: Może podrażniać skórę wrażliwą. Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią.

    Pasuje do niego olejek: amyris, kolendra, melisa, wetiwer

    12 innych produktów w tej samej kategorii: