Bilavit Olejek eteryczny tatarakowy -...
    Bilavit Olejek eteryczny tatarakowy -...

    Bilavit Olejek eteryczny tatarakowy - 10 ml

    5907678402271
    Obecnie brak na stanie
    36,95 zł
    Brutto

    Olejek tatarakowy pozyskiwany jest z kłącza rośliny o nazwie Acorus calamus L. z rodziny Acoraceae. Tatarak zwyczajny pochodzi z Azji i terenów Ameryki Północnej, ale obecnie można znaleźć go na wszystkich kontynentach. Od wieków ceniony za swoje właściwości, staje się coraz popularniejszy wśród miłośników naturalnych rozwiązań. Olejek ma charakterystyczny słodki, ziemisto - korzenny, niezwykle głęboki aromat, doskonale utrwala kompozycje zapachowe.

     
    Olejek eteryczny szałwiowy

    Olejek tatarak - właściwości

    Olejek tatarakowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne (zwalcza głównie bakterie tlenowe) i przeciwzapalne. Produkt powoduje przekrwienie skóry i delikatnie rozgrzewa, polecany jest do łagodzenia dolegliwości związanych z chorobą reumatyczną i artretyzmem.

    Odstrasza insekty - może być stosowany w formie sprayu lub punktowo na newralgiczne miejsca. Olejek tatarakowy znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce - nie tylko w specyfikach dedykowanych pielęgnacji skóry, ale i włosów. Wzmacnia cebulki, oczyszcza skalp i przeciwdziała łupieżowi, nadając włosom puszystości i blasku. Ekstrakt można wykorzystać na dwa sposoby - dodając kilka kropel do ulubionego kosmetyku lub w formie płukanki. Nie bez znaczenia jest także ogromna wartość w perfumerii - olejek tatarakowy doskonale utrwala zapach.

    Olejek tatarakowy wykorzystywany jest z powodzeniem w aromaterapii, działa uspokajająco i antystresowo, poprawia pamięć i koncentrację. Sprawdzi się w okresach wzmożonego stresu. W czasie leczniczych kąpieli lub masaży doskonale zregeneruje skórę, szczególnie przy stanach zapalnych obejmujących większy obszar. Olejek zapewni kompleksową pielęgnację ciała i umysłu - jednocześnie.

    Pochodzenie surowca: Tatarak zwyczajny pochodzi z Nepalu skąd został zawleczony przez człowieka na wszystkie kontynenty w regiony umiarkowane i subtropikalne.

    INCI: Acorus Calamus Root Oil

    Działanie: przeciwreumatyczne, repelencyjne, uspokajające

    Zapach: głęboki, słodki, ziemisty, przyprawowy

    Kolor: bezbarwny do jasnożółtego

    Nuta: serca

    Zalecana aplikacja: do masażu, do kąpieli, do inhalacji, w dyfuzorze

    Przeciwwskazania: Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią.

    Pasuje do niego olejek: cynamon z liści, majeranek, oregano, paczuli

    Zobacz także