Bilavit Olejek eteryczny petitgrain -...
    Bilavit Olejek eteryczny petitgrain -...

    Bilavit Olejek eteryczny petitgrain - 10 ml

    5907678402257
    Obecnie brak na stanie
    7,83 zł
    Brutto

    Olejek petitgrain otrzymywany jest z liści gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium amara). Z tego samego drzewa uzyskuje się też inne cenne olejki - pomarańczowy i neroli, pierwszy ze skórki owoców, drugi z kwiatów. Chociaż zdarza się, że olejki stawiane są na równi, bardzo się różnią. Nie tylko składem i właściwościami, ale i zapachem. Olejek petitgrain ma swój unikatowy, niepowtarzalny aromat, który stanowi połączenie świeżych, kwiatowych, korzenno - zielnych nut z delikatnym cytrusowym wykończeniem.

     
    Olejek eteryczny szałwiowy

    Olejek petitgrain - właściwości

    Ma bogaty skład chemiczny - głównymi elementami są octan linalilu (nawet 65%) oraz linalool (ok. 20%). Ekstrakt wykazuje silne działanie antyseptyczne, może być stosowany na drobne rany i skalecznia. Wpływa też na ośrodkowy układ nerwowy, relaksuje, zmniejsza objawy somatyczne spowodowane stresem (jak kołatanie serca czy drżenie rąk).

    Olejek reguluje wydzielanie sebum (a przy tym nie przesusza skóry) i doskonale tonizuje, sprawdzi się więc przy wymagającej pielęgnacji skóry mieszanej i tłustej. Odżywi, zregeneruje i rozświetli cerę szarą i zmęczoną - wystarczy dodać kilka kropel preparatu do ulubionych kosmetyków. Może być stosowany także w formie płukanki do włosów (szczególnie tych, które wykazują tendencję do przetłuszczania) - doskonale dezodoruje i odświeża.

    Stosowany w aromaterapii poprawia nastrój, dodaje energii i pobudza. W czasie kąpieli lub masażu zniweluje napięcie nerwowe i uspokoi, a przy okazji zregeneruje skórę. Regularna aromaterapia może pomóc złagodzić stany depresyjne, lękowe lub bezsenność - olejek petitgrain doskonale oczyści atmosferę - dosłownie i w przenośni.

    Pochodzenie surowca: Pomarańcza gorzka pochodzi z południowo-wschodniej Azji i tam jest uprawiana w największej ilości.

    INCI: Citrus Aurantium Leaf Oil

    Działanie: uspokajające, odprężające, tonizujące

    Zapach: świeży, słodki, delikatnie cierpki, w tle kwiatowy i drzewny

    Kolor: bezbarwny do jasnożółtego

    Nuta: głowy

    Zalecana aplikacja: do masażu, do kąpieli, do inhalacji, w dyfuzorze

    Przeciwwskazania: Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią. Może wykazywać działanie fototoksyczne.

    Pasuje do niego olejek: cyprys, eukaliptus cytrynowy, paczuli, szałwia

    Zobacz także