Bilavit Olejek eteryczny may chang -...
    Bilavit Olejek eteryczny may chang -...

    Bilavit Olejek eteryczny may chang - 10 ml

    5907678402288
    16,79 zł
    Brutto

    Olejek may chang wytwarzany jest z owoców tropikalnego drzewa Litsea cubeba, które należy do rodziny Lauraceae. Roślina pochodzi z Chin, ale spotykana jest też w innych krajach Azji (m. in. w Indonezji i Tajwanie). Dzięki niezwykłym właściwościom may chang nazywany jest "olejkiem spokoju". Cechuje go lekki, świeży, ale słodki i ciepły zapach z delikatnymi piżmowymi nutami. Może przypominać trawę cytrynową, jest jednak nieco łagodniejszy, ale i bardziej złożony.

     
    Olejek eteryczny szałwiowy

    Olejek goździk z pąków - właściwości

    Olejek goździkowy od wieków uważany jest za skarb. Kiedyś przechowywany w złotych koszach, dziś dostępny dla każdego, a jego zastosowanie nadal zachwyca. Produkt stosowany jest powszechnie w farmakologii, stomatologii, kosmetologii i aromaterapii.

    Znany ze swojego złożonego, korzennego zapachu - lekko pikantnego z nutą słodyczy, oferuje wiele więcej, niż niezwykły aromat. Olejek goździkowy to skuteczny środek przeciwdrobnoustrojowy - niweluje wiele powszechnie występujących patogenów (w tym wirusy, bakterie i grzyby). Sprawdzi się w przypadku drobnych ran i zadrapań, ale też zabiegów inhalacji w czasie infekcji dróg oddechowych lub nasilonych objawów alergii wziewnej.

    Olejek wykazuje działanie znieczulające i rozgrzewające - łagodzi bóle reumatyczne i mięśniowe (różnego pochodzenia), szczególnie połączony z delikatnym masażem. Ekstrakt jest skutecznym repelentem - choć odstrasza insekty, stosowany miejscowo poradzi sobie również z nieprzyjemnymi objawami ukąszeń owadów. Olejek goździkowy posiada właściwości antyoksydacyjne - jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, to wspaniałe uzupełnienie codziennej pielęgnacji skóry. Stosowany w aromaterapii pobudza i energetyzuje, poprawia koncentrację i wyostrza umysł. Odświeża powietrze w kompleksowy sposób - nie tylko nadaje wspaniałego zapachu, eliminuje też wiele szkodliwych drobnoustrojów.

    Pochodzenie surowca:  Czapetka pachnąca rośnie dziko na wielu indonezyjskich wyspach. Uprawiana jest w wielu krajach klimatu równikowego.

    INCI: Eugenia Caryophyllus Bud Oil

    Działanie: dezynfekujące, odprężające, poprawiające nastrój

    Zapach: przyprawowy, ciepły, delikatnie gorzki i drzewny

    Kolor: jasnożółty

    Nuta: serca

    Zalecana aplikacja: do masażu, do inhalacji, do kąpieli, w dyfuzorze

    Przeciwwskazania: Może podrażniać skórę wrażliwą. Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią.

    Pasuje do niego olejek: cynamon, imbir, koper włoski, pomarańcza

    178 Przedmioty

    Zobacz także