Bilavit Olejek eteryczny elemi - 10 ml
    Bilavit Olejek eteryczny elemi - 10 ml
    Bilavit Olejek eteryczny elemi - 10 ml

    Bilavit Olejek eteryczny elemi - 10 ml

    5907678405678
    Obecnie brak na stanie
    17,81 zł
    Brutto

    Olejek eteryczny Elemi pozyskiwany jest na drodze destylacji parą wodną oleożywicy tropikalnego drzewa Canarium luzonicum. Surowiec znajduje się wewnątrz kory i jest wytwarzany tak długo, jak drzewo jest zdrowe i posiada liście. Elemi pochodzi z rodziny Burseraceae, tej samej, do której należą olejki frankincense i mirra - dzielą wiele właściwości i korzyści, co z pewnością pokazuje długa historia stosowania w produktach kosmetycznych i leczniczych.

     
    Olejek eteryczny szałwiowy

    Olejek elemi - właściwości

    Olejek eteryczny elemi to produkt bogaty w monoterpeny, które w dużej mierze odpowiadają za jego właściwości. Wspomaga organizm w czasie infekcji, szczególnie tych, które obejmują górne drogi oddechowe, łagodzi uporczywy kaszel i objawy przeziębienia. Wykazuje działanie antyseptyczne, oczyszcza drobne rany i przyspiesza regenerację uszkodzonego naskórka. Łagodzi stany zapalne, koi zmęczone mięśnie i stawy, zmniejsza objawy bólowe i obrzęki.

    Stosowany jest często w kosmetyce. Choć eksperci zalecają ekstrakt do skóry dojrzałej i problematycznej, przyniesie wiele korzyści każdemu typowi cery. Głęboko nawilża, poprawia kondycję i regeneruje, niweluje drobne zmarszczki i przebarwienia. Olejek stosowany w czasie masażu zmniejsza widoczność blizn i rozstępów oraz zapobiega powstawaniu nowych zmian.

    Ceniony jest również w aromaterapii - ma żywiczny, słodki, piżmowy zapach ze świeżym, cytrusowym akcentem. Zapewnia wyciszenie i relaks, przynosi poczucie spokoju i równowagę emocjonalną, pomaga zwalczyć stres. Stymuluje koncentrację i łagodzi objawy zmęczenia, a jednocześnie promuje zdrowy sen. W dyfuzorze, kąpieli czy podczas masażu wprowadzi powiew egzotyki, który odświeży nie tylko umysł, ale i ciało.

    Pochodzenie surowca: Elemi to naturalna żywica drzewa kanarecznika. Róśnie głównie na Filipinach, Ameryce Środkowej oraz Meksyku.

    INCI: Canarium Luzonicum Gum Oil

    Działanie: łagodzące, oczyszczające, wyciszające

    Zapach: świeży, żywiczny, cytrusowy, pieprzowy

    Kolor: jasnożółty

    Nuta: serca

    Zalecana aplikacja: do masażu, do kąpieli, w dyfuzorze, do inhalacji

    Przeciwwskazania: Może podrażniać skórę wrażliwą. Przy pierwszym użyciu należy wykonać test miejscowy. Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią.

    Pasuje do niego olejek: kolendra, niaouli, amyris, drzewo herbaciane