Bilavit Olejek eteryczny amyrisowy -...
    Bilavit Olejek eteryczny amyrisowy -...

    Bilavit Olejek eteryczny amyrisowy - 10 ml

    5907678402189
    25,75 zł
    Brutto

    Olejek amyrisowy pozyskiwany jest z drewna i mniejszych gałązek drzewa amyrisowego (Amyris balsamifera L.) z rodziny rutowatych (Rutaceae). Zanim trafi do sprzedaży, musi upłynąć nawet rok, podczas którego olejek zyskuje odpowiedni aromat oraz konsystencję. Zapach jest bardzo ciepły, drzewny, bywa słodki z nutami cedrowymi. Cechuje się dużą trwałością. Może przypominać aromat olejku z drzewa sandałowego, to jednak nie ten sam produkt. Różnice są znaczne, tak w składzie jak i działaniu.

     
    Olejek eteryczny szałwiowy

    Olejek amyris - właściwości

    Olejek amyrisowy zawiera związek o nazwie elemol (ok. 9% składu), który wykazuje silne właściwości repelencyjne. Badania potwierdziły, że odstrasza kleszcze i inne insekty. Jest to świetna, naturalna alternatywa dla gotowych produktów.

    W skład olejku wchodzi też walerianol (nawet 21%, a to największe stężenie zaraz po olejku walerianowym), który znany jest swoich właściwości uspokajających. Rozluźnia, niweluje stres i wprowadza dobrą atmosferę. Polecany w aromaterapii, szczególnie dla osób, które zmagają się z chronicznym napięciem nerwowym i niepokojem. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by olejku używać w dyfuzorze, tradycyjnym kominku aromaterapeutycznym lub podczas inhalacji.

    Olejek jest powszechnie stosowany przy produkcji perfum, leków, kosmetyków i środków do codziennej higieny. Z łatwością można wykorzystać ten fakt wzbogacając domowe produkty o kilka kropel ekstraktu - w odpowiednim stężeniu może wykazywać delikatne działanie antyseptyczne, tonizujące, ściągające i pielęgnujące skórę. A wszystko w jednej, niepozornej buteleczce.

    Pochodzenie surowca: Drzewo amyrisowe wywodzi się z basenu Morza Karaibskiego.

    INCI: Amyris Balsamifera Bark Oil

    Działanie: uspokajające, przeciwskurczowe, odstraszające owady

    Zapach: drzewny, ziemisty ,słodki, przypominający drzewo sandałowe z nutą wanilii

    Kolor: jasnożółty do bursztynowego

    Nuta: bazy

    Zalecana aplikacja: do masażu, do kąpieli, do inhalacji, w dyfuzorze

    Przeciwwskazania: Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią.

    Pasuje do niego olejek: bergamota, eukaliptus cytrynowy, manuka, petitgrain 

    81 Przedmioty

    Zobacz także